Pilaw z wołowiną i kus-kus
Dania jednogarnkowe są zazwyczaj smaczne i sycące, a przy tym łatwe do przygotowania. Ten banalny do przygotowania pilaw z wołowiną i kus-kus zajmie Wam trochę czasu (wołowina musi mieć czas się udusić), ale wystarczy nastawić je wcześniej 🙂
Składniki:
- 400 g wołowiny gulaszowej
- 3 spore marchewki
- 5 łodyg selera naciowego
- 300 g passaty pomidorowej
- 50 g przecieru pomidorowego
- szklanka czerwonego wina
- duża czerwona cebula
- sól
- pieprz
- oliwa
- pasta paprykowa lub łyżka suszonej papryki wymieszana z olejem
- 200 g kaszy kus-kus
- 1/2 litra bulionu
Cebulę, selera i marchewkę siekamy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, po czym szklimy warzywa ok 10 min.
Mięso kroimy w kostkę ok 1 cm. Dodajemy do warzyw, smażymy razem, aż zrobi się szare. Solimy nieco i dodajemy wino. Dusimy bez przykrycia ok 10 min. Dodajemy pomidory (passatę i przecier) oraz pastę paprykową. Teraz zmniejszamy gaz na najmniejszy i dusimy całość 3-4h, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dolewamy bulion i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy kus-kus, przykrywamy i zdejmujemy z ognia. Po 5 minutach całość mieszamy i gotowe!
Pilaw podajemy z sałatką z czerwonej kapusty – na którą przepis znajdziecie poniżej 🙂
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 spore, kwaśne jabłko
- łyżeczka soli
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżka syropu klonowego
- sól
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Kapustę szatkujemy, zaparzamy we wrzątku 5 min, odcedzamy, studzimy. Cebulę drobno siekamy, jabłko ścieramy na tarce o większych oczkach. Składniki sosu: oliwę, ocet, syrop klonowy, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy, odstawiamy na chwilę. Łączymy z kapustą, jabłkiem i cebulą i odstawiamy do lodówki na 1-2h.
Po tym czasie sałatka jest gotowa i pyszna!
Smacznego!