Pierogi drożdżowe dwojga farszów
Pierogi drożdżowe to wspaniała alternatywa zarówno dla tradycyjnych pierogów, jak i dla pasztecików.
Praktycznie każdy farsz pierogów gotowanych, sprawdzi się w drożdżowych, a zapewniamy że będą wyglądały obłędnie na świątecznym stole.
Przedstawiamy dwie wersje farszu: mięsny i pieczarkowy.
Ciasto:
- 450 g mąki
- 150 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka masła
- Do smarowania: 1 jajko skłócone z łyżką mleka
Farsz mięsny:
- 300 g gram mięsa z rosołu (u mnie była to wołowina i gęś)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- szczypta korzenia lubczyku
- sól
- pieprz
- Łyżeczka oliwy
Farsz pieczarkowy:
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- kilka ziaren kozieradki
- łyżeczka oliwy
Masło klarujemy i lekko studzimy. Wszystkie składniki ciasta mieszamy, a następnie wyrabiamy aż do uzyskania plastycznego, miękkiego ciasta. Najlepiej za pomocą miksera z hakiem.
Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W małym rondelku szklimy na grubo posiekaną cebulę i czosnek.
Mięso z rosołu mielimy wraz z cebulą i czosnkiem, wyrabiamy, doprawiamy do smaku. Farsz nie może myć za suchy, powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Jeśli jest za suchy, dodajemy kilka łyżek bulionu lub wody.
W dużym rondlu szklimy drobniutko posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy drobno posiekane pieczarki i kozieradkę i dusimy ok 30 min na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ostatnie 5 min dusimy bez przykrycia aby pozbyć się nadmiary wody. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy na gładką masę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy okrągłym naczyniem koła. Na każde wykładamy porcję farszu, i sklejamy pieroga. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierogi dość daleko od siebie (max 8-10 na raz) i smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Dajemy im trochę porosnąć (10-15 min) i pieczemy 25-30 min.
Gorące pierogi możemy podać z:
- Barszczem czerwonym
- Kwaśną, gęstą śmietaną
- Sosem z zielonego pieprzu
- Sosem pomidorowym
- Sosem czosnkowym
Inne farsze warte rozważenia:
- Kiełbasa myśliwska zmielona z suszonymi śliwkami i jałowcem.
- Kapusta i grzyby leśne
- Twaróg z ziemniakami i miętą (ruskie)
- Szpinak z serem pleśniowym
Smacznego!
PS. Jeśli macie ciekawe pomysły na farsz, napiszcie je w komentarzu!