Pierogi drożdżowe dwojga farszów

Pierogi drożdżowe to wspaniała alternatywa zarówno dla tradycyjnych pierogów, jak i dla pasztecików.
Praktycznie każdy farsz pierogów gotowanych, sprawdzi się w drożdżowych, a zapewniamy że będą wyglądały obłędnie na świątecznym stole.
Przedstawiamy dwie wersje farszu: mięsny i pieczarkowy.

Ciasto:

  • 450 g mąki
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka masła
  • Do smarowania: 1 jajko skłócone z łyżką mleka

Farsz mięsny:

  • 300 g gram mięsa z rosołu (u mnie była to wołowina i gęś)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta korzenia lubczyku
  • sól
  • pieprz
  • Łyżeczka oliwy

Farsz pieczarkowy:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren kozieradki
  • łyżeczka oliwy

Masło klarujemy i lekko studzimy. Wszystkie składniki ciasta mieszamy, a następnie wyrabiamy aż do uzyskania plastycznego, miękkiego ciasta. Najlepiej za pomocą miksera z hakiem.
Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

W małym rondelku szklimy na grubo posiekaną cebulę i czosnek.
Mięso z rosołu mielimy wraz z cebulą i czosnkiem, wyrabiamy, doprawiamy do smaku. Farsz nie może myć za suchy, powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Jeśli jest za suchy, dodajemy kilka łyżek bulionu lub wody.

W dużym rondlu szklimy drobniutko posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy drobno posiekane pieczarki i kozieradkę i dusimy ok 30 min na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ostatnie 5 min dusimy bez przykrycia aby pozbyć się nadmiary wody. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy na gładką masę.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy okrągłym naczyniem koła. Na każde wykładamy porcję farszu, i sklejamy pieroga. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierogi dość daleko od siebie (max 8-10 na raz) i smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Dajemy im trochę porosnąć (10-15 min) i pieczemy 25-30 min.

Gorące pierogi możemy podać z:

Inne farsze warte rozważenia:

  • Kiełbasa myśliwska zmielona z suszonymi śliwkami i jałowcem.
  • Kapusta i grzyby leśne
  • Twaróg z ziemniakami i miętą (ruskie)
  • Szpinak z serem pleśniowym

Smacznego!

PS. Jeśli macie ciekawe pomysły na farsz, napiszcie je w komentarzu!