Penne z polędwiczkami w sosie truflowym
Po mału nadrabiamy zaległości, ale niestety brak czasu sprawia ze nie wiele się dzieje w naszej kuchni.
Wkrótce zwolnimy tempo, i pogotujemy!
Dlaczego penne? Bardziej pasowało by fettuccine, ale nie miałem akurat na stanie.
Dlaczego pasta truflowa? Nadaje tej potrawie niepowtarzalny smak.
Składniki:
- 200 g penne rigate
- małe opakowanie śmietanki 30%
- połowa polędwiczki wieprzowej
- łyżka masła
- łyżeczka pasty truflowej
- 100 g tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- szczypta czubricy zielonej
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka octu balsamicznego
Polędwiczkę kroimy w 1/2 cm plastry, delikatnie opukujemy trzonkiem noża, oprószamy czubricą i smarujemy octem. Dzięki temu mięso będzie aromatyczne i kruche. Marynujemy min. godzinę.
Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i smażymy polędwiczki po 2 min z każdej strony. Następnie dodajemy śmietankę i pastę truflową, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i dusimy razem 5 min na średnim ogniu.
Makaron odlewamy z wody, dodajemy masło. Gdy się rozpuści, nakładamy makaron na talerze, dodajemy sos i posypujemy tartym parmezanem.
Podajemy z lampką białego, dobrze schłodzonego wina.
Smacznego!