Penne Alfredo Aggiornato
Błyskawiczne przygotowanie, wspaniały smak! Penne Alfredo zawsze smakuje łącząc smak suszonej szynki i suszonych pomidorów z kremowym sosem!
Składniki:
- 500 g makaronu Penne ugotowanego al-dente
- 200 ml śmietanki słodkiej
- łyżka masła
- 10 plasterków szynki parmeńskiej – lub podobnej
- 80 g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
- pieprz
- sól
- bazylia
- 100 g sera pleśniowego – polecam hmm – średnio-niebieski Lazur
- szczypta gałki muszkatołowej
- po szczypcie suszonej bazylii i oregano
- 100 g tartego parmezanu
Do rondelka wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy i mieszamy. Gdy ser się rozpuści, dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską oraz posiekane suszone pomidory. Dusimy 3 min, a następnie dodajemy śmietankę, gałkę i suszone zioła. Gorący makaron mieszamy z masłem i nakładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem. Warto też przygotować świeżo mielony pieprz.
Smakuje wybornie z lampką białego wina.
Smacznego!