Penne Alfredo Aggiornato

Penne Alfredo

Błyskawiczne przygotowanie, wspaniały smak! Penne Alfredo zawsze smakuje łącząc smak suszonej szynki i suszonych pomidorów z kremowym sosem!

Składniki:

  • 500 g makaronu Penne ugotowanego al-dente
  • 200 ml śmietanki słodkiej
  • łyżka masła
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej – lub podobnej
  • 80 g suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • 100 g sera pleśniowego – polecam hmm – średnio-niebieski Lazur
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • po szczypcie suszonej bazylii i oregano
  • 100 g tartego parmezanu

Do rondelka wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy i mieszamy. Gdy ser się rozpuści, dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską oraz posiekane suszone pomidory. Dusimy 3 min, a następnie dodajemy śmietankę, gałkę i suszone zioła. Gorący makaron mieszamy z masłem i nakładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem. Warto też przygotować świeżo mielony pieprz.

Smakuje wybornie z lampką białego wina.

Smacznego!