Paszteciki z kapustą i grzybami

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami są łatwe do przygotowania, idealnie nadadzą się do barszczyku – nie tylko w święta. Jest też mała droga na skróty z ciastem – nie macie chęci robić go sami – użyjcie gotowego spodu do pizzy ze sklepu 🙂

Składniki:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 150g namoczonych grzybków suszonych lub 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta mielonego mielonego kminku
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • jajko
  • 300 g mąki typu 00
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Kapustę kiszoną ze sprawdzonego źródła (kiszoną naturalnie, a nie zakwaszoną octem) próbujemy, jeśli jest zbyt kwaśna, to płuczemy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy ją najpierw wodą w której moczyły się suszone grzybki, a potem ew. większa ilością wody, aby została przykryta, solimy, dodajemy listek laurowy, ziele i wstawiamy na spory ogień. Posiekaną niezbyt drobno cebulę szklimy z czosnkiem. Dodajemy namoczone grzyby w całości, a pieczarki pokrojone na spore kawałki. W międzyczasie szklimy posiekaną cebulę na odrobinie oliwy. Gdy kapusta będzie już miękka, mielimy farsz z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wodę, mleko, cukier i łyżkę oliwy i mieszamy (widelcem, lub mikserem na wolnych obrotach). Dodajemy sól i drożdże i wyrabiamy ok 10 min.

Szklany (lub plastikowy) pojemnik z pokrywką, smarujemy oliwą i umieszczamy w nim ciasto na 2h. Upewnijcie się tylko że pojemnik jest duży, bo ciasto rośnie i potrafi sobie pojemnik otworzyć ?

Ciasto wyjmujemy z pojemnika, kilka razy zawijamy raz z prawej, raz z lewej, po czym odstawiamy na 45 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto na 4-5 mm możliwie prostokątny placek, który następnie dzielimy na pół wzdłuż. Ciasto przenosimy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Wykładamy farsz na ciasto i zawijamy. Rozkłócamy jajko i smarujemy ciasto. Posypujemy czarnuszką a następnie dzielimy nożem na 8-10 porcji.

Pieczemy 30 min.

Paszteciki podajemy z barszczykiem 🙂

Smacznego!