Pasta all Norcina
Pasta alla Norcina jest jednym z najbardziej niedocenionych dań kuchni włoskiej. Pochodzi z regionu Norcia, słynącego z wyrobów wędliniarskich, kiełbas, salami itd. I defacto przepis ten zawiera w sobie białą kiełbasę 🙂 U nas była to spontaniczna akcja, podczas robienia domowej białej kiełbasy na święta, ale z gotowej białej kiełbasy też możecie zrobić to pyszne, choć nielekkie danie 🙂
Składniki:
- 300 g makaronu – najlepiej penne lub rigatoni
- 3 surowe, białe kiełbaski
- trufle – najlepiej ciemna trufla, ale sprawdzą się też pasty truflowe lub nawet oliwa truflowa
- szklaneczka białego wina
- 100 g śmietanki 30%
- 50 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Kiełbaski obieramy z flaków. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę, po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy ok 5 min. Dodajemy mięso z białej kiełbasy i staramy się je jak najbardziej rozdrobnić. Dodajemy wino. Smażymy razem ok 15 min na średnim ogniu. Jeśli z mięsa wytopiło się dużo tłuszczu, możemy go zlać.
Następnie dodajemy trufle i śmietankę, mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 10 min. W międzyczasie nastawiamy makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron jest gotowy, do naczynia z sosem wlewamy ok 3-4 łyżki wody z makaronu a makaron odlewamy. Następnie dodajemy makaron do sosu i delikatnie mieszamy.
Zwiększamy nieco ogień, dodajemy połowę parmezanu i mieszamy aż sos zrobi się kremowy i zgęstnieje.
Podajemy od razu, oprószamy resztą parmezanu i serwujemy z lampką białego wina!
Smacznego!