Papardelle ze szpinakiem i bekonem
Papardelle ze szpinakiem i bekonem to przepis, który hejterów szpinaku uczyni zwolennikami tej pysznej rośliny 🙂
Składniki:
- 500 g makaronu papardelle
- opakowanie szpinaku, może być świeży, może być mrożony, byle nie był „rozdrobniony”
- 100 g wędzonego boczku pokrojonego w dość drobną kostkę
- 100 g mascarpone
- 3 ząbki czosnku
- szczypta chilli
- tarty parmezan
- sól
- pieprz
Nastawiamy makaron i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Bekon podsmażamy na suchej patelni. Jeśli dysponujemy mrożonym szpinakiem, to umieszczamy go na patelni z odrobiną wody i rozmrażamy. Świeży szpinak bardzo dokładnie płuczemy, po czym blanszujemy szybko na małym ogniu. Dodajmy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dodajemy bekon. Następnie dodajemy mascarpone i rozprowadzamy aż się rozpuści. Dodajemy ok 100 ml wody z gotowania makaronu, a po chwili sam makaron. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy, aż sos oblepi makaron i zgęstnieje. Nakładamy na talerze i posypujemy tartym serem – u nas był to domowy ser od gospodarza Winnicy Cygów – bardzo dziękujemy!?
Podajemy w towarzystwie lampki białego wina – najlepiej polskiego Johannitera 🙂
Smacznego!