Paella Valenciana
Nasza wariacja na temat Paella Valenciana, dedykowanej tym, którzy nie lubią gdy jedzenie do nich mruga…
Czyli nie jedzą owoców morza 🙂
Składniki:
- 250 g ryżu Arborio
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka sosu rybnego
- łyżka sosu sojowego
- litr bulionu
- pół szklanki białego wina
- szczypta szafranu
- 150 g mięsa królika (u mnie mięso z żeberek)
- 150 g piersi kurczaka
- 1 papryka dowolnego koloru
- 2 łyżki masła
- szczypta kurkumy i słodkiej papryki
- 2 łyżki karczochów z zalewy
- 10 plasterków pikantnego chorizo
W garnku rozgrzewamy nasz bulion, dodajemy do niego szafran, kurkumę, paprykę, sosy rybny i sojowy.
Na sporej patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojonego w kawałki królika i kurczaka. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i wlewamy 1/2 bulionu. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy 10 min. Jeśli płyn mocno się zredukuje, dodajemy białe wino. Następnie wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy koncentrat pomidorowy i nieco soli. Dolewamy resztę wina i doprowadzamy całość do wrzenia. Wtedy dodajemy ryż i smażymy 2-3 minuty.
Następnie całość zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy bez mieszania 10 min. Dodajemy karczochy i chorizo i dusimy kolejne 5-10 min. Płyn powinien się w 90% wchłonąć, a ryż być miękki.
Zestawiamy paellę z ognia i podajemy z patelnią. Podajemy z dobrze schłodzonym białym winem oraz cząstkami limonki lub cytryny.
Smacznego!