Paella Valenciana

Paella Valenciana

Nasza wariacja na temat Paella Valenciana, dedykowanej tym, którzy nie lubią gdy jedzenie do nich mruga…

Czyli nie jedzą owoców morza 🙂

Składniki:

  • 250 g ryżu Arborio
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka sosu sojowego
  • litr bulionu
  • pół szklanki białego wina
  • szczypta szafranu
  • 150 g mięsa królika (u mnie mięso z żeberek)
  • 150 g piersi kurczaka
  • 1 papryka dowolnego koloru
  • 2 łyżki masła
  • szczypta kurkumy i słodkiej papryki
  • 2 łyżki karczochów z zalewy
  • 10 plasterków pikantnego chorizo

W garnku rozgrzewamy nasz bulion, dodajemy do niego szafran, kurkumę, paprykę, sosy rybny i sojowy.

Na sporej patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojonego w kawałki królika i kurczaka. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i wlewamy 1/2 bulionu. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy 10 min. Jeśli płyn mocno się zredukuje, dodajemy białe wino. Następnie wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy koncentrat pomidorowy i nieco soli. Dolewamy resztę wina i doprowadzamy całość do wrzenia. Wtedy dodajemy ryż i smażymy 2-3 minuty.

Następnie całość zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy bez mieszania 10 min. Dodajemy karczochy i chorizo i dusimy kolejne 5-10 min. Płyn powinien się w 90% wchłonąć, a ryż być miękki.

Zestawiamy paellę z ognia i podajemy z patelnią. Podajemy z dobrze schłodzonym białym winem oraz cząstkami limonki lub cytryny.

Smacznego!