Pączki z Nutellą

Składniki na 60 średnich pączków

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży świeżych (lub 50 g drożdży suchych)
  • 100 – 150 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • kieliszek spirytusu
  • pół łyżeczki soli
  • 1 Nutella 350 g
  • pół surowego ziemniaka

Na początek robimy zaczyn: pokruszone drożdże, pól szklanki mleka, łyżkę cukru, szczyptę soli, szklankę mąki mieszamy aż  do uzyskania gładkiej masy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia

Ubijamy żółtka i jajko razem z cukrem na jednolitą masę a następnie dodajemy resztę mąki, pastę waniliową i zaczyn. Podczas wyrabiania ciasta dolewamy resztę mleka oraz dodajemy oliwę lub roztopione masło. Pod koniec mieszania ciasta dodajemy kieliszek spirytusu (spirytus w cieście sprawia że pączki mniej „piją” tłuszcz podczas smażenia) i wyrabiamy ciasto około 20 minut do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
 Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, a następnie wykładamy częściami na stolnicę i wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wyciskamy kółka dużą szklanką lub miseczką i nadziewamy  Nutellą (ok. pół łyżeczki na pączka). Uformowane pączki przykrywamy ściereczką i dajemy im wyrosnąć. Do rozgrzanego smalcu (ew. oleju) wrzucamy kawałek – 1/4 ziemniaka – kiedy tłuszcz zacznie wrzeć wkoło ziemniaka można wrzucać pączki.
Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy gęstym lukrem.
Smacznego!