Ozorek wołowy w sosie musztardowym
Ozorek wołowy jest pyszny i delikatny. A ozorek wołowy w sosie musztardowym, to niebo w gębie 🙂
Składniki:
- Ozorek wołowy ok 1,6 – 2 kg wagi
- Włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
- Mała cebula
- sól, pieprz, listek laurowy
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 350 ml mleka
- 350 ml wywaru z gotowania ozora
- 2 łyżki musztardy
- gałka muszkatołowa
Ozorek myjemy i dokładnie obieramy ze ślinianek (o ile nie udało nam się kupić oczyszczonego. Można też poprosić o sprawienie w miejscu zakupu). Zagotowujemy ozór w wodzie i zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę, lekko podpieczoną nad ogniem cebulę oraz sól, pieprz i ziele angielskie. Ozór gotujemy ok. 3 godzin do zupełnej miękkości. Przekładamy ozór do osobnego naczynia i chłodzimy – można mięso schłodzić zalewając je zimną wodą.
Gdy mięso jest na tyle schłodzone, że można je bez problemu wziąć do ręki obieramy ozór ze skóry – tej grubej z wierzchu oraz tej cieńszej błonki pod spodem. Kroimy całość w ok 2-3 cm kawałki wzdłuż długości ozora.
W garnku o grubszym dnie rozpuszczamy masło i mieszając rózgą dodajemy powoli mąkę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy porcjami wywar cały czas mieszając. Następnie w ten sam sposób dodajemy mleko, na koniec dodając musztardę i doprawiając sos do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do sosu dodajemy pokrojony ozór i całość zagotowujemy na wolnym ogniu ok 10 minut.
Najlepiej sprawdza się z kaszą jęczmienną (pęczakiem) lub gryczaną. Wszelkie kiszonki pasują idealnie.
Smacznego!