Orkiszowe naleśniki z serem i jabłkami
Składniki na placki:
- Szklanka mąki razowej mąki orkiszowej
- 2 łyżki mąki sojowej (lub zwykłej pszennej)
- jajko
- szczypta soli
- Szklanka wody mineralnej gazowanej
Składniki na farsz:
- 250g chudego twarogu
- 3 łyżki chudego mleka
- 3 łyżeczki cukru brzozowego lub fruktozy
Składniki do jabłek:
- 2 jabłka
- 3 łyżeczki cukry brzozowego
- 2 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Do miski wlewamy wodę mineralną, wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli. Miksujemy aż ciasto uzyska gładką, lejącą się konsystencję.
Twaróg miksujemy z cukrem i mlekiem na gładka masę.
Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Do rondelka wlewamy wodę i podgrzewamy. Gdy zacznie wrzeć dodajemy jabłka, cukier i cynamon. Gotujemy ok 10 min. mieszając od czasu do czasu.
Orkiszowe naleśniki smażymy na suchej, gorącej patelni – najlepiej teflonowej. jeśli przywierają, możemy posmarować cienko patelnię tłuszczem. Gorące naleśniki smarujemy serem i zawijamy. Ważne aby robić to od razu, bo stygnące naleśniki maja tendencję do przywierania do talerza i rwania się. Na gotowe naleśniki nakładamy gorące jabłka i podajemy.
Smacznego!
PS1: Mąkę orkiszową i sojową robię sam – mieląc ziarno w młynku do kawy. Oczywiście możecie użyć gotowej.
PS2: Cukier brzozowy (xylitol) możecie zastąpić każdym innym.
PS3. Muzyka do naleśników:
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=wDXJCFG9SuQ]