Okra w pomidorach
Od dłuższego czasu polowaliśmy na świeżą okrę, ale bez większego powodzenia. Tym razem udało się – czekała na nas w sklepie na Krecie 🙂 Choć okra może sprawiać wrażenie kuzynki papryki, to jest okazuje się że jej najbliższym krewnym jest hibiskus!
Oto najprostszy przepis na okrę – w aromatycznym sosie pomidorowym.
Składniki:
- 1/2 kg okry
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- puszka pomidorów bez skórki
- 1/2 łyżeczki kminu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 ząbki czosnku
Okrę dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka. Pomidory blendujemy z czosnkiem i oregano.
Rozgrzewamy oliwę w rondlu, dodajemy imbir i kmin i smażymy minutę aż puszczą smaki. Dodajemy cebulę, szklimy 2-3 minuty. Następnie dodajemy okrę i dusimy na średnim ogniu ok 10-15 min – do momentu aż okra zacznie mięknąć i zrobi się śliska (ma naturalny zagęszczacz 🙂 ). Dodajemy pomidory, solimy i pieprzymy do smaku i dusimy jeszcze ok 20 min aż okra będzie całkiem miękka.
Podajemy z ryżem lub kasza jaglaną. Możemy też dodać wcześniej podduszonej jagnięciny lub cielęciny i uzyskać wspaniały gulasz.
Smacznego!