Odwr贸cona tarta
Zasada jest prosta – to co mieli艣cie zapiec na cie艣cie francuskim, zapiekacie pod nim 馃檪
Sk艂adniki:
- Po艂owa p艂ata gotowego ciasta francuskiego
- ma艂a聽艣mietana聽18%
- 150g sera聽偶贸艂tego
- dorodny broku艂
- 100g聽w臋dzonego艂ososia
- 50g sera ple艣niowego
- szczypta聽ga艂ki muszkato艂owej
- szczypta zi贸艂 (bazylia, oregano)
- z膮bek czosnku
- pieprz
- kilka oliwek
Broku艂a podzielonego na聽r贸偶yczki聽blanszujemy we wrz膮tku ok minut臋. W rondelku doprowadzamy do wrzenia odrobin臋 wody i dodajemy pokruszony ser ple艣niowy. Gdy ser si臋 rozpu艣ci, dodajemy posiekanego 艂ososia (najlepiej聽sa艂atkowego), przeci艣ni臋ty przez prask臋 z膮bek czosnku. Dusimy 3 min, 聽po czym dodajemy 艣mietan臋, doprawiamy pieprzem i dusimy kolejne 3 min. R贸偶yczki broku艂a wyk艂adamy do nasmarowanego t艂uszczem naczynia聽偶aroodpornego, posypujemy tartym serem聽偶贸艂tym聽i zalewamy sosem serowym. Ca艂o艣膰 nakrywamy po艂ow膮 p艂ata ciasta francuskiego,聽ciastko聽nak艂uwamy聽widelcem i uk艂adamy kilka oliwek do dekoracji. Pieczemy 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.聽Po upieczeniu zostawiamy na 5 min. aby tarta odpocz臋艂a i podajemy z lampk膮 sch艂odzonego Chardonnay.
Smacznego