Modra kapusta korzenna
Modra kapusta korzenna znakomicie zastąpi tradycyjną kapustę zasmażaną, idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, w towarzystwie mięs i drobiu – szczególnie płaskodziobego 🙂
Składniki:
- mała główka czerwonej kapusty (ok 1kg)
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki miodu
- 2 cebule
- 50 g smalcu z gęsi lub klarowanego masła
- 150 g wędzonego boczku
- 2 jabłka
- 2 łyżki mąki
- garść suszonej żurawiny
- świeżo mielony pieprz
- sól morska
- kawałek kory cynamonu
- liść laurowy
- 2 goździki
- 2 owoce jałowca
- 10 ziaren pieprzu
Kapustę marynujemy dzień przed planowanym przyrządzaniem i gotowaniem.
Mieszamy wino z 1 startym drobno jabłkiem i miodem. Przyprawy umieszczamy w zaparzaczu do herbaty. Kapustę szatkujemy cienko, płuczemy, umieszczamy w misce. Zalewamy winem z jabłkiem i miodem, umieszczamy w środku sitko z przyprawami i zostawiamy na noc w lodówce. Żurawinę namaczamy w wodzie.
Następnego dnia kapustę cedzimy na sicie, ale płyn zachowujemy. W sporym garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i szklimy kilka minut bez rumienienia. Jabłko pobieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Dodajemy kapustę, umieszczamy ponownie sitko z przyprawami i dusimy razem ok 15 min. Następnie dodajemy wino z marynaty i łyżeczkę soli i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy 30 min, aby nadmiar płynu wyparował, a kapusta zmiękła. Wyjmujemy sitko z przyprawami i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Boczek kroimy w drobną kostkę i rumienimy na złoto, dodając w razie potrzeby odrobinę smalcu. Dodajemy mąkę i tworzymy złotą zasmażkę. Dodajemy odsączoną żurawinę i mieszamy z kapustą. Jeśli będzie za gęsta dodajemy odrobinę wina lub wody. Modra kapusta idealnie sprawdzi się na ciepło – najlepiej z gęsią lub kaczką.
Smacznego!