Modra kapusta korzenna

Modra kapusta korzenna znakomicie zastąpi tradycyjną kapustę zasmażaną, idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, w towarzystwie mięs i drobiu – szczególnie płaskodziobego 🙂

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty (ok 1kg)
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 2 cebule
  • 50 g smalcu z gęsi lub klarowanego masła
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki mąki
  • garść suszonej żurawiny
  • świeżo mielony pieprz
  • sól morska
  • kawałek kory cynamonu
  • liść laurowy
  • 2 goździki
  • 2 owoce jałowca
  • 10 ziaren pieprzu

Kapustę marynujemy dzień przed planowanym przyrządzaniem i gotowaniem.

Mieszamy wino z 1 startym drobno jabłkiem i miodem. Przyprawy umieszczamy w zaparzaczu do herbaty. Kapustę szatkujemy cienko, płuczemy, umieszczamy w misce. Zalewamy winem z jabłkiem i miodem, umieszczamy w środku sitko z przyprawami i zostawiamy na noc w lodówce. Żurawinę namaczamy w wodzie.

Następnego dnia kapustę cedzimy na sicie, ale płyn zachowujemy. W sporym garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i szklimy kilka minut bez rumienienia. Jabłko pobieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Dodajemy kapustę, umieszczamy ponownie sitko z przyprawami i dusimy razem ok 15 min. Następnie dodajemy wino z marynaty i łyżeczkę soli i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy 30 min, aby nadmiar płynu wyparował, a kapusta zmiękła. Wyjmujemy sitko z przyprawami i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Boczek kroimy w drobną kostkę i rumienimy na złoto, dodając w razie potrzeby odrobinę smalcu. Dodajemy mąkę i tworzymy złotą zasmażkę. Dodajemy odsączoną żurawinę i mieszamy z kapustą. Jeśli będzie za gęsta dodajemy odrobinę wina lub wody. Modra kapusta idealnie sprawdzi się na ciepło – najlepiej z gęsią lub kaczką.

Smacznego!