Mini Quiche z gorgonzolą i gruszką

Malutkie quiche, takie na dwa chapsy to wspomnienie z ubiegłorocznej wizyty w Nicei. Do ich wykonania potrzebujemy 4 foremki-kokilki 9-12 cm średnicy. Większe też będą ok, ale nie będą mini 🙂

Składniki:

  • 100g gorgonzoli
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • 50g startego parmezanu
  • 1 gruszka
  • 1 jajko
  • 1/4 płata ciasta francuskiego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta zielonej czubricy lub ulubionych ziół

Foremki wyklejamy ciastem, starając się go mocno nie naciągać, po czym nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 5 min. W międzyczasie miksujemy śmietanę, jajko, zioła i przyprawy. Kokilki z podpieczonym ciastem wypełniamy pokruszoną gorgonzolą, kawałkami gruszki i zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Posypujemy startym parmezanem i wstawiamy do piekarnika na 30 min w temperaturze 180 stopni. Gdy będą lekko zarumienione, wyjmujemy je z piekarnika i pozwalamy ostygnąć. Podajemy na zimno, lub lekko podgrzane w towarzystwie lampki białego wina.

Smacznego!