Mini Focaccia
Przepis można wykorzystać do każdej formy Foccacii, my wybraliśmy w wersji mini, pieczone w formie do muffinków.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- 10g drożdży świeżych
- dwie łyżeczki suszonych ziół (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, czarnuszka). Można użyć przyprawy do chleba włoskiego firmy Kamis.
- szczypta soli
- pół łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- suszony rozmaryn
Do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, dodajemy wodę, cukier, sól, zioła i łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiamy 10 min, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby ciasto podwoiło swą objętość na ok. 30 min. W między czasie smarujemy blachę do muffinków oliwą, najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka, lub ręcznikiem papierowym. Gdy ciasto podrośnie, za pomocą łyżki nakładamy ciasto do wgłębień blachy, posypujemy rozmarynem i zostawiamy na 15 minut, aby podrosło. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Do piekarnika na sam dół wstawiamy naczynie z kostkami lodu lub lodowatą wodą i wstawiamy blachę. Pieczemy 12-13 min. Po upieczeniu dajemy mini foccaciom ostygnąć, po czym smarujemy masełkiem czosnkowym i spożywamy z błogim uśmiechem na ustach.
Smacznego!