Mini Focaccia

Przepis można wykorzystać do każdej formy Foccacii, my wybraliśmy w wersji mini, pieczone w formie do muffinków.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 10g drożdży świeżych
  • dwie łyżeczki suszonych ziół (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, czarnuszka). Można użyć przyprawy do chleba włoskiego firmy Kamis.
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • suszony rozmaryn

Do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, dodajemy wodę, cukier, sól, zioła i łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiamy 10 min, najlepiej za pomocą miksera z hakiem. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy aby ciasto podwoiło swą objętość na ok. 30 min. W między czasie smarujemy blachę do muffinków oliwą, najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka, lub ręcznikiem papierowym. Gdy ciasto podrośnie, za pomocą łyżki nakładamy ciasto do wgłębień blachy, posypujemy rozmarynem i zostawiamy na 15 minut, aby podrosło. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Do piekarnika na sam dół wstawiamy naczynie z kostkami lodu lub lodowatą wodą i wstawiamy blachę. Pieczemy 12-13 min. Po upieczeniu dajemy mini foccaciom ostygnąć, po czym smarujemy masełkiem czosnkowym i spożywamy z błogim uśmiechem na ustach.

Smacznego!