Makaron z krewetkami i kolendrą
Makaron z krewetkami i kolendrą pozwoli Wam poznać sposób przyrządzania krewetek jakiego nauczyłem się w na warsztatach traktujących o owocach morza w studiu CookUp.
Składniki:
- 300g świeżych lub mrożonych krewetek (nie gotowane, im większe tym lepsze)
- paczka makaronu ryżowego – najlepiej wstążki, ale nitki też dadzą radę
- pęczek świeżej kolendry
- małe opakowanie śmietany 30%
- 50g świeżego korzenia imbiru
- 1/2 cebuli
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 100ml białego wina
- sól
- świeżo mielony pieprz
Obieramy krewetki zostawiając łebki (chyba że widok nas poraża 🙂 )
W garnku gotujemy osoloną wodę, gdy już wrze wyłączamy gaz, wkładamy makaron i zostawiamy go na 5 min (lub więcej jeśli tak mówi instrukcja), a następnie odlewamy i przelewamy zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy oliwę a następnie dodajemy posiekane: czosnek, imbir i cebulę i lekko rumienimy. Następnie warzywa zsuwamy lekko na bok i smażymy krewetki minutę z każdej strony. W międzyczasie, z koloru szarego, zrobią się ładne czerwone.
Gdy krewetki są gotowe zdejmujemy je z patelni, po czym wlewamy wino i krótko zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę i również doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy makaron, solimy i pieprzymy do smaku i dodajemy 3/4 listków posiekanej kolendry.
Smażymy razem krótko aż makaron wchłonie płyn i od razu nakładamy na talerze. Na makaronie układamy krewetki i pozostałą kolendrę, oprószamy solą i pieprzem i podajemy z lampką białego wina.
Smacznego!