Lody jagodowe
Sezon jagodowy w pełni, lasy wokół nas są pełne jagód, dzięki czemu każdy poranny spacer po lesie daje nam conajmniej pół litra tych pysznych owoców. Co zatem zrobić z jagodami? Np lody jagodowe!
Składniki
- 300 g jagód
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 ml wody
- 80 g cukru
Dzieże do lodów (sorbetierę) wstawiamy do zamrażalnika min 12 h przed rozpoczęciem pracy przy lodach. Jeśli nie dysponujecie takową, to niestety musicie znaleźć inny przepis, bo nie wiemy jak ją skutecznie zastąpić.
Jagody płuczemy. Wodę z cukrem rozgrzewamy aż zrobi się syrop, dodajemy jagody i gotujemy razem 2 min. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wstawiamy do lodówki i czekamy aż się schłodzą. Dodajemy śmietankę, mieszamy delikatnie i umieszczamy całość w sorbetierze. Ucieramy lody 20 min.
Lody jagodowe przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku na min. 4h.
Podajemy posypane jagodami i udekorowane miętą.
Smacznego!