Kulebiak z kapustą i grzybami
Czym jest Kulebiak? W mocnym uproszczeniu, jest to taki wytrawny makowiec bez maku, ale za to z kapustą i grzybami, lub mięsem.
Łatwy w przygotowaniu, syty i pyszny!
Składniki – farsz:
- 1/2 kg grzybów leśnych
- 1/2 kg kiszonej kapusty (kiszonej naturalnie, bez octu)
- ziele angielskie
- listek laurowy
- 1 duża cebula
- szczypta mielonej kozieradki
- szczypta chilli
- kminek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 jajko
Składniki – ciasto:
- 300 g mąki typ 00
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
Obieramy i płuczemy grzyby. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy 2-3 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Po ok 5 min dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i szklimy pod przykryciem ok 5 min.
Dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, doprawiamy kozieradką i chilli, solimy, po czym dusimy ok 1h, od czasu do czasu mieszając. Kapustę płuczemy, zalewamy wodą tak, aby była zakryta. Solimy, oraz dodajemy kminek, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy ok 1.5h.
W mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę, sól i oliwę i wyrabiamy na gładkie ciasto, Odstawiamy przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia.
Kapustę odciskamy solidnie, mieszamy z grzybami. Gdy konsystencja jest zbyt rzadka, możemy dodać nieco tartej bułki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy na spory placek, ok 4 mm grubości. Wkładamy farsz i zawijamy w rulon, zawijając końce do środka. Smarujemy rozkłóconym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka, posypujemy kminkiem i odstawiamy na kolejne 20 min. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, w standardowym trybie góra-dół. Pieczemy kulebiak 40 min, do 30 min obserwując, czy jest już wystarczająco rumiany. Podajemy na gorąco, w plastrach, w towarzystwie czerwonego barszczu.
Smacznego!