Krem z zielonych szparagów
Składniki:
- 2 pęczki szparagów
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 0.5l bulionu warzywnego lub rosołu
- sól i pieprz
Szparagi płuczemy w zimnej wodzie, odłamujemy zdrewniałe końce i odkrawamy same czubki. Pozostałe fragmenty kroimy w 2-3 cm kawałki. W dwóch rondelkach rozgrzewamy osoloną wodę. Gdy woda wrze, do jednego z nich wrzucamy same czubki, do drugiego pozostałe cząstki. Czubki doprowadzamy do wrzenia i odlewamy wodę. W tym samym rondelku rozgrzewamy bulion. Cząstki szparagów gotujemy ok. 5 minut, po czy odcedzamy je i blendujemy z pietruszką na gładką masę. Do bulionu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz zblendowane szparagi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zagotowujemy razem. Podajemy z czubkami szparagów i kromką bagietki lub ciemnego pieczywa.
Smacznego!