Krem z kalafiora z tahini i chilli
Jeden z najlepszych kremów, jakie kiedykolwiek powstały w Ciekawej Kuchni! Krem z kalafiora z tahini i chilli jest super łatwy do przygotowania i wyborny w smaku. Przepis inspirowany wpisem z Kwestii Smaku.
Składniki:
- 1/2 średniego kalafiora
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
- łyżka miodu
- szczypta chilli
- sól
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka balsamico
Kalafiora dzielimy na cząstki i wykrawamy twarde korzonki. Cebulę i ziemniaki kroimy w grubą kostkę.
W rondlu rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy cebulę i szklimy przez 2-3 min bez rumienienia. Dodajemy ziemniaki i kalafiora i dusimy razem 3 min. Następnie dodajemy bulion, solimy i dusimy na niewielkim ogniu ok 20 min, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy tahini,, miód, chilli i blendujemy całość na gładko. Podajemy z owocami granatu, odrobiną sosu balsamico i przyrumienioną bagietką.
Smacznego!