Krem z zielonego groszku
Pyszny i bardzo sycący, krem z zielonego groszku z nutą czosnku zdobędzie Wasze podniebienia!
Składniki:
- 2 opakowania mrożonego groszku
- 1 spora cebula
- 1 listek laurowy
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- 1 litr bulionu
- łyżeczka soku z cytryny
Na oliwę wrzucamy dość grubo poszatkowaną cebulę, solimy i szklimy aż będzie miękka. Dodajemy bulion, groszek, gałkę i listek laurowy i gotujemy 20-25 min.
Wyłączamy gaz, dodajemy sprasowany ząbek czosnku, i miksujemy blenderem na gładką masę.
Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Krem z groszku podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!