Krem z dyni pieczonej z tymiankiem
Niby zwyczajny krem z dyni, ale smakuje nadzwyczajnie!
Składniki:
- 1 niewielka pomarańczowa dynia w tradycyjnym kształcie
- pęczek świeżego tymianku
- łyżka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- 0.75 l bulionu (na mięsie i warzywach, lub samych warzywach, zależnie od upodobań)
- szczypta garam-masala lub np. lubczyku suszonego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta suszonej, najlepiej wędzonej papryki
Dynie wydrążamy z pestek i włókienek, kroimy na ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości. Każdą część smarujemy oliwą, oprószamy solą, pieprzem, oregano i posiekanym tymiankiem.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 min (aż dynia będzie miękka).
Gdy nasze dynie dochodzą, w rondelku rozgrzewamy bulion do którego dodajemy szczyptę garam-masala, paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Kiedy dynie są gotowe, wystawiamy blachę z piekarnika i dajemy im chwilę przestygnąć.
Następnie obieramy ją ze skórki (uczucie podobne do obierania dojrzałego avocado lub mango) i umieszczamy w kielichu blendera.
Zalewamy bulionem i blendujemy na gładki krem.
Krem możemy podać sam, lub dodać:
- kleksa śmietany
- oliwę smakową
- grzanki
- groszek ptysiowy
- prażone pestki
- olej sezamowy
Smacznego!