Krem z dyni pieczonej z tymiankiem

SONY DSC

Niby zwyczajny krem z dyni, ale smakuje nadzwyczajnie!

Składniki:

  • 1 niewielka pomarańczowa dynia w tradycyjnym kształcie
  • pęczek świeżego tymianku
  • łyżka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 0.75 l bulionu (na mięsie i warzywach, lub samych warzywach, zależnie od upodobań)
  • szczypta garam-masala lub np. lubczyku suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonej, najlepiej wędzonej papryki

Dynie wydrążamy z pestek i włókienek, kroimy na ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości. Każdą część smarujemy oliwą, oprószamy solą, pieprzem, oregano i posiekanym tymiankiem.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 min (aż dynia będzie miękka).

SONY DSC

Gdy nasze dynie dochodzą, w rondelku rozgrzewamy bulion do którego dodajemy szczyptę garam-masala, paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Kiedy dynie są gotowe, wystawiamy blachę z piekarnika i dajemy im chwilę przestygnąć.
Następnie obieramy ją ze skórki (uczucie podobne do obierania dojrzałego avocado lub mango) i umieszczamy w kielichu blendera.
Zalewamy bulionem i blendujemy na gładki krem.

Krem możemy podać sam, lub dodać:

  • kleksa śmietany
  • oliwę smakową
  • grzanki
  • groszek ptysiowy
  • prażone pestki
  • olej sezamowy

Smacznego!