Krem pomidorowy z suszonymi pomidorami
Składniki:
- puszka pomidorów bez skórki
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 4 marchewki
- 150g suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy
- łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia) lub łyżeczka przyprawy do pizzy firmy Kotanyi (nie zawiera glutaminianu)
- płaska łyżeczka soli
- pieprz
- 1 litr bulionu
- 1 cebula
- łyżeczka oliwy
- tarty parmezan
- świeża bazylia (do dekoracji)
Na oliwę wrzucamy poszatkowaną cebulę i szklimy aż będzie miękka. Zalewamy bulionem i dodajemy drobno pokrojone marchewki. Gotujemy pod przykryciem 30 min (marchewki muszą być miękkie). Suszone pomidory mielimy na gładką masę, dodajemy pomidory z puszki, zioła i sól. Gdy marchewki są już miękkie dolewamy sos pomidorowy i gotujemy razem 10 min. Następnie blendujemy całość na krem. Jeśli zupa jest lekko mdła (jeśli mieliśmy dużo marchewki), doprawiamy koncentratem pomidorowym.
Podajemy z grzankami, tartym parmezanem i listkiem świeżej bazylii.