Kotleciki jagnięce z młodą kapustą
Oto wersja młodej kapustki bez zasmażki i boczku – lekka i może być daniem wegetariańskim.
Składniki:
- 4 kotleciki jagnięce z kostką
- główka młodej kapusty
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren kolendry
- 2 listki laurowy
- 2 x szczypta kurkumy
- szczypta suszonego tymianku
- 1 łyżeczka miodu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Kolendrę, 1 listek laurowy, tymianek i kurkumę rozbijamy w moździerzu na proszek. Wmasowujemy go w mięso wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Kapustę szatkujemy drobno. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kapustę w garnku zalewamy dużą szklanką wody, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy miód, listek i ziele angielskiej i gotujemy 20 min na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Zaraz po wstawieniu kapusty, rozgrzewamy patelnię grillową. Smarujemy tłuszczem (ja używam oleju palmowego) i smażymy po minucie z każdej strony. Podsmażone kotleciki wstawiamy na 10-15 min do piekarnika. Kotlecikom po pieczeniu dajemy odpocząć 5 min. W tym czasie do kapusty dodajemy posiekany drobno koperek.
Podajemy z lampką białego, wytrawnego wina.
Smacznego!