Korzenny sernik dyniowy
Pure z dyni:
- 1,5 kg dyni ( porcja do sernika)
Wykonanie:
Wybieramy dynię o jak najmocniej wysyconym kolorze. Im bardziej pomarańczowa tym smaczniejsza. Kroimy dynię na kawałki grubości 10 cm i układamy na blasze w piekarniku. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Dynia musi być miękka – test patyczka do szaszłyków – jeżeli patyczek wchodzi w dynię bez oporu, jest gotowa. Upieczoną dynię miksujemy w blenderze na jednolity krem.
Spód ciasteczkowy:
- 300 g ciasteczek imbirowych, lub zwykłych herbatników petit-buerie
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej, do piernika lub grzańca
Ciasteczka mielimy na drobny pył. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło oraz przyprawę do piernika i mieszamy. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia – samo dno. Na papier wysypujemy masę ciasteczkową i porządnie ją ubijamy. Całość wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
Ponieważ sernik pieczemy w kąpieli wodnej owijamy formę 2-krotnie folią aluminiową. Jeżeli nie mamy dużego naczynia, w które możemy wlać wodę i wstawić formę do pieczenia – forma musi być zanurzona do połowy wysokości – możemy wlać wody do blachy piekarnikowej i w nią wstawić formę tortową z masą serową.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g cukru
- Puree z dyni
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika/grzańca
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką i jednolitą masę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Na schłodzony ciasteczkowy spód wylewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika, do kąpieli wodnej. Obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 1,5 h bez termoobiegu. Wyjmujemy i przestudzamy.
Sernik musi postać jeszcze z 10-12 godzin w lodówce przed podaniem. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną lub polewa czekoladową.
Smacznego!