Konfitura z karmelizowanej cebuli
Konfitura z karmelizowanej cebuli
Składniki:
- 5-6 czerwonych cebul
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki octu balsamicznego
- sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
- łyżeczka granulowanego czosnku
- 100 ml wina (białego, lub czerwonego – ja dałem białe)
- 200ml wody
- 3 listki laurowe
- sól
- pieprz
Konfitury cebulowej spróbowałem po raz pierwszy we włoskiej restauracji, po czym znalazłem przepis i przystąpiłem do dzieła. Przygotowanie jest proste, ale zajmuje trochę czasu.
Obraną i pokrojoną cebule wrzucamy na rozgrzana oliwę i dusimy na najmniejszym ogniu ok, 15 min, aż stanie się miękka Następnie dodajemy brązowy cukier i dusimy 3-4 min. Dodajemy wino, wodę, listki laurowe i dusimy bez przykrycia ok. półtorej godziny, aż cebula zrobi się bardzo miękka.
Następnie doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym – jeśli całość wyda nam się za mało kwaskowa, można dodać sok z cytryny. Ja nie dodawałem.
Z konfitury wyjmujemy listki laurowe i umieszczamy ją w słoiczkach.
Zgodzę się z autorką przepisu, że smakuje wybornie ze świeżym pieczywem i serem kozim. Jest tez idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, pasztetów. Smakuje dobrze na zimno i ciepło.
Smacznego!