Konfitura i dżem z truskawek z Amaretto
Składniki na dżem:
- 2 kg truskawek
- 2 szklanki ksylitolu lub 4 szklanki cukru
- sok z jednej limonki
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej limonki
- skórka otarta z jednej cytryny
- 8 łyżek likieru Amaretto
Przygotowujemy sobie wyparzone słoiki – lepiej mieć ich nieco więcej, ok 6-7 po 200 ml.
Truskawki czyścimy z szypułek i dokładnie płuczemy. Owoce w całości wrzucamy do garnka, zasypujemy ksylitolem lub cukrem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. Dodajemy sok i otarte skórki z cytrusów. Gotujemy dalej na wolnym ogniu aż do zredukowania się płynu do takiego stopnia, aż masa zrobi się gęsta. Następnie dodajemy Amaretto, dokładnie mieszamy i wlewamy do słoików. Wycieramy papierowym ręcznikiem brzegi słoików, zakręcamy mocno i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia. Denka słoików powinny być wklęsłe.
Podajemy z chałką i pałaszujemy z błogą miną 🙂
Składniki na konfiturę:
- 2 kg truskawek
- 2 szklanki ksylitolu lub 4 szklanki cukru
- sok z jednej limonki
- skórka otarta z jednej limonki
- 8 łyżek likieru Amaretto
- opakowanie żelfiksu 1:3
Przygotowujemy sobie wyparzone słoiki – lepiej mieć ich nieco więcej, ok 6-7 po 200 ml.
Truskawki czyścimy z szypułek i dokładnie płuczemy. Połowę truskawek mielimy w blenderze na gładką masę, drugą połowę kroimy na drobne kawałki. Owoce w garnku zasypujemy ksylitolem lub cukrem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy żelfix oraz sok i skórkę z limonki. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, do momentu aż piana zniknie nam całkowicie. Następnie dodajemy Amaretto, dokładnie mieszamy i wlewamy do słoików. Wycieramy papierowym ręcznikiem brzegi słoików, zakręcamy mocno i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia. Denka słoików powinny być wklęsłe. Konfitura gotowa!
Podajemy z chałką i pałaszujemy z błogą miną 🙂
Smacznego!