Kieszonki z grzybami i czarnuszką
Sezon grzybowy w pełni, a w weekendy pod każdym lasem stoi więcej samochodów niż na Domaniewskiej w Warszawie. Jeśli nazbieraliście grzybów, część przeznaczyliście do suszenia, część do mrożenia, część do octu i nadal coś zostało – polecamy ten przepis! Kieszonki z grzybami i czarnuszką zrobicie szybko i łatwo, znikną błyskawicznie 🙂
Składniki
- 300 g grzybów leśnych
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- szczypta kozieradki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- rolka ciasta francuskiego kwadratowa
- 2 łyżeczki czarnuszki
- jajko
Cebulę siekamy w piórka. Grzyby siekamy w grubsza kostkę. Oliwę rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Solimy, pieprzymy oprószamy kozieradką. Gdy cebula zeszkli się dodajemy grzyby i dusimy 30 min na wolnym ogniu bez przykrycia aby sos się zredukował.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem, lub do 200 stopni, gdy nie dysponujemy taką funkcją w piekarniku. Ciasto kroimy na 8 kwadratów. Rozkłócamy jajko. Na każdy kwadrat wykładamy ok łyżki stołowej grzybów i zawijamy dwa rogi. Smarujemy rozkłóconym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy 15 min z termoobiegiem, lub ok 18 min bez – aż zrobią się złote ?
Podajemy z filiżanką czerwonego barszczyku.
Smacznego!