Kałamarnica na maśle
To bardzo prosty przepis. W podobny sposób możecie przygotować też ośmiornicę, kalmary, mątwy. Kałamarnica na maśle pozwoli przekonać do owoców morza nieprzekonanych 🙂
Składniki:
- pół kilograma kałamarnicy – najlepiej macki 🙂
- 50 g masła
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
- odrobina soku z cytryny
Kałamarnicę myjemy. W garnku zagotowujemy wodę (bez soli) i gotujemy kałamarnicę ok 50-60 min. Studzimy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz połowę drobno posiekanej natki. Dodajemy pokrojoną w plasterki kałamarnicę, oprószamy pieprzem i solą. Dusimy bez przykrycia ok 5 min, po czym obracamy cząstki mięsa na drugą stronę. Skrapiamy cytryną i gotowe!
Podajemy na patelni z bagietką i lampką schłodzonego, ulubionego białego wina.
Smacznego