Kałamarnica na maśle

To bardzo prosty przepis. W podobny sposób możecie przygotować też ośmiornicę, kalmary, mątwy. Kałamarnica na maśle pozwoli przekonać do owoców morza nieprzekonanych 🙂

Składniki:

  • pół kilograma kałamarnicy – najlepiej macki 🙂
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • odrobina soku z cytryny

Kałamarnicę myjemy. W garnku zagotowujemy wodę (bez soli) i gotujemy kałamarnicę ok 50-60 min. Studzimy.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz połowę drobno posiekanej natki. Dodajemy pokrojoną w plasterki kałamarnicę, oprószamy pieprzem i solą. Dusimy bez przykrycia ok 5 min, po czym obracamy cząstki mięsa na drugą stronę. Skrapiamy cytryną i gotowe!

Podajemy na patelni z bagietką i lampką schłodzonego, ulubionego białego wina.

Smacznego