Inlagd Gurka czyli sałatka szwedzka
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych pokrojonych w talarki
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 3/4 szklanki soli morskiej
- 2 średnie marchewki pokrojone w talarki
- 3 duże cebule pokrojone z cienkie plasterki
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- gorczyca biała ziarnista
- kurkuma
Pokrojone ogórki i zalewamy 3 litrami wody z solą i zostawiamy na 3 godziny.
Przygotowujemy sobie wyparzone słoiki. Na dno każdego słoika wrzucamy kilka plasterków cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu oraz kilka plasterków marchewki. Odsączone z solanki ogórki układamy do słoika – nie upychamy ciasno. Gotujemy 6 szklanek wody z cukrem, szczyptą kurkumy i octem. Zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę, aż warzywa zmienią kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Sałatka szwedzka jest gotowa po minimum tygodniu.
Smacznego!