Inlagd Gurka czyli sałatka szwedzka

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych pokrojonych w talarki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 3/4 szklanki soli morskiej
  • 2 średnie marchewki pokrojone w talarki
  • 3 duże cebule pokrojone z cienkie plasterki
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • gorczyca biała ziarnista
  • kurkuma

Pokrojone ogórki i zalewamy 3 litrami wody z solą i zostawiamy na 3 godziny.

Przygotowujemy sobie wyparzone słoiki. Na dno każdego słoika wrzucamy kilka plasterków cebuli, pół łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu oraz kilka plasterków marchewki. Odsączone z solanki ogórki układamy do słoika – nie upychamy ciasno. Gotujemy 6 szklanek wody z cukrem, szczyptą kurkumy i octem. Zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę, aż warzywa zmienią kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Sałatka szwedzka jest gotowa po minimum tygodniu.

Smacznego!