Żytni chleb na zakwasie
Składniki:
- 2 szklanki mąki żytniej 2000
- 1 szklanka mąki pszennej 550
- 1 szklanka wody przegotowanej
- 200g zakwasu
- łyżeczka soli
- łyżeczka oliwy
- łyżka otrębów
Mąkę wsypujemy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 5 minut.
Po ogrzaniu maki wlewamy wodę, dodajemy sól i zakwas i następnie mieszamy składniki.
Wyrabiamy ciasto aż będzie klejące o jednolitej konsystencji – w razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy wody.
Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Gdy podwoi swoją objętość przekładamy ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i wyspanej otrębami.
Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z kostkami lodu. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
Dajemy chlebkowi przestygnąć, a następnie kroimy pierwszą kromkę, smarujemy masłem i oddajemy się konsumpcji z błogą miną 🙂
Smacznego!