Stek z sałatką z buraczków

Pisałem już kiedyś jak zrobić dobry stek, i do dziś byłem przekonany że nie potrafię zrobić go lepiej. Spróbowałem jednak nieco innej metody i efekty przeszły moje oczekiwania. A przy okazji podam wam prosty przepis na sałatkę z buraków, idealnie pasującą do steku. Mój przepis dotyczy średnio wysmażonego steku, jeśli lubicie krwiste, bądź wysmażone, musicie wydłużyć lub skrócić podane czasy smażenia i pieczenia o 1/3.

 

Składniki do steku:

  • konkretny stek z antrykotu z kością (ok. 400g)
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki chilli
  • sól grubo mielona
  • łyżka ziół (estragon, cząber, oregano, tymianek) lub przyprawa do steków wolna od MSG
  • łyżeczka oleju palmowego
  • plaster zimnego masła

Składniki na sałatkę z buraczków

  • 4 średnie ugotowane buraki
  • średnia czerwona cebula
  • duży ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz
  • sól
  • szczypta lubczyku
  • łyżka majonezu lub oliwy
  • odrobina koziego sera

Stek marynujemy w oliwie oraz ziołach, najlepiej 24h w lodówce. Wyjmujemy stek z lodówki aby się ogrzał do temperatury pokojowej, a w tym czasie zabieramy się za sałatkę. Buraki kroimy w kostkę, cebulę siekamy w drobniutką kostkę. czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie solimy, pieprzymy, dodajemy sok z cytryny, lubczyk i majonez lub oliwę. Sałatkę mieszkamy i odstawiamy do lodówki.

Na największym palniku, jakim dysponujemy rozgrzewamy patelnię grillową (lub zwykłą, jeśli nie mamy grillowej) na największym dostępnym ogniu. gdy patelnia zaczyna lekko dymić, smarujemy ją odrobiną oleju palmowego i wrzucamy mięso. Aby uchronić kuchnie przed pryskającym tłuszczem, przykrywamy patelnię największa pokrywką jaką mamy. Grillujemy mięso po 4 min z każdej strony, z tym że co 2 odwracamy w poziomie o 90 stopni, co pozwoli nam uzyskać apetyczną kratkę. Po 8 minutach zdejmujemy stek z patelni i pozwalamy mu odpocząć, w miedzy czasie rozgrzewając piekarnik do 200 stopni. Ja ten czas wykorzystałem na zdjęcia. Wy możecie wyjąć sałatkę z buraków z lodówki, spróbować czy nie wymaga doprawienia i ułożyć na talerzach. na buraczki wrzucamy kilka kawałeczków koziego sera. Dla smaku.

Po ok. 10 minutach wkładamy stek do piekarnika na 15-20 min. Nie ma potrzeby go odwracać. Stek układamy na talerzu, na wierzch kładziemy plasterek masła, które posypujemy odrobiną oregano.

Oddajemy się błogiej konsumpcji 🙂

Smacznego!