Pyszne dodatki do sałatek
Sos Balsamico nadaje sałatce słodko-kwaśny smak i doskonale podkreśla smak delikatnych składników. Możecie kupić gotowy sos (czego nie polecam), lub zrobić go samemu (do czego gorąco zachęcam). Jest bardzo prosty, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę,
Składniki:
- 2 łyżki dobrego, jasnego miodu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki dobrego octu balsamicznego – najlepiej z okolic Modeny
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą – najlepiej mikserem, a sos odstawiamy na nim. 15 min do lodówki, aby się zmacerował.
Przed podaniem wstrząsnąć! 🙂
Na orzechy rozmarynowe natrafiłem w jednej z sieci serwującej sałatki i ów dodatek bardzo mi zasmakował. Szukałem w sieci możliwości nabycia w/w orzechów, ale na nic takiego nie natrafiłem.
Na podstawie doznań smakowych uznałem że potrzebuję orzechy, karmel i rozmaryn. I nie był to do końca trafiony pomysł, poza tym nie do końca wyszło mi przygotowanie i skończyło się zadymioną kuchnią i spalonymi orzechami. Podejście drugie zakończyło się sukcesem o czym poniżej.
Składniki:
- 200g orzechów włoskich, łuskanych.
- 1 łyżka miodu
- pół łyżki oleju
- pół łyżeczki octu balsamicznego
- pół łyżeczki świeżego, lub łyżeczka suszonego rozmarynu
Składniki marynaty mieszamy ze sobą i wolno rozgrzewamy w rondelku. Gdy marynata zacznie nam wrzeć, wrzucamy orzechy i cały czas powoli mieszamy, aby wszystkie orzechy dokładnie pokryć. Gdy zauważymy pierwszy mały dymek (miód zacznie się palić) zdejmujemy rondelek z ognia, a orzeszki przesypujemy ostrożnie do pojemnika w którym zamierzamy je trzymać. Orzeszki najpewniej lekko się skleją, ale to nie przeszkadza zbytnio, a nasze sałatki zyskają doskonały składnik.
Smacznego!