Kaczka puree nadziewana

Składniki:

  • kaczka ok 2 kg+
  • 6 łyżek soli
  • 1/2 kg ziemniaków
  • pół szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • łyżka majeranku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • pieprz
  • cytryna

W ok 3 litrach ciepłej wody rozpuszczamy sól. Po wystudzeniu solanki umieszczamy w niej kaczkę na 8-24h. Kaczkę osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i ziołami prowansalskimi oraz skrapiamy w środku sokiem z cytryny.

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, dodajemy mleko i ugniatamy na puree. Cebulę szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy posiekany drobno boczek i smażymy kilka minut na wolnym ogniu. Puree łączymy z boczkiem i cebulą. Jeśli puree jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki ziemniaczanej.

Gotową masą nadziewamy kaczkę i warto ją zaszyć lub spiąć wykałaczkami – my tego nie zrobiliśmy i masa trochę wypłynęła.

Kaczkę pieczemy w temperaturze 200 stopni godzinę na każdy kilogram mięsa. Bez termoobiegu. Po upieczeniu, dajemy kaczce odpocząć 10 min.

Kaczkę podajemy z buraczkami na ciepło i pieczonymi jabłkami, oraz lampką schłodzonego Calvadosu.

Smacznego