Kaczka puree nadziewana
Składniki:
- kaczka ok 2 kg+
- 6 łyżek soli
- 1/2 kg ziemniaków
- pół szklanki mleka
- 1 cebula
- 100 g wędzonego boczku
- łyżka majeranku
- łyżka ziół prowansalskich
- pieprz
- cytryna
W ok 3 litrach ciepłej wody rozpuszczamy sól. Po wystudzeniu solanki umieszczamy w niej kaczkę na 8-24h. Kaczkę osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i ziołami prowansalskimi oraz skrapiamy w środku sokiem z cytryny.
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, dodajemy mleko i ugniatamy na puree. Cebulę szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy posiekany drobno boczek i smażymy kilka minut na wolnym ogniu. Puree łączymy z boczkiem i cebulą. Jeśli puree jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki ziemniaczanej.
Gotową masą nadziewamy kaczkę i warto ją zaszyć lub spiąć wykałaczkami – my tego nie zrobiliśmy i masa trochę wypłynęła.
Kaczkę pieczemy w temperaturze 200 stopni godzinę na każdy kilogram mięsa. Bez termoobiegu. Po upieczeniu, dajemy kaczce odpocząć 10 min.
Kaczkę podajemy z buraczkami na ciepło i pieczonymi jabłkami, oraz lampką schłodzonego Calvadosu.
Smacznego