Bułeczki cynamonowe Kanelbullar
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 150 g cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 150 g masła
- 200 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- otarta skórka z 1 pomarańczy
Masło i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki. Połowę masła rozpuszczamy w garnuszku. Do miski wsypujemy mąkę, kardamon, sól, drożdże i 1/3 cukru. Dolewamy mleko i dodajemy drugą połowę masła. Wyrabiamy gładkie ciasto, które formujemy w kulę, smarujemy olejem i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W garnuszku roztapiamy masło, cukier, miód. Dodajemy cynamon, skórkę z pomarańczy, drobno posiekane orzechy oraz rodzynki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem, po czym zawijamy w rulon. Następnie kroimy na plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy bułeczki 10 min z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 20 min.
Aby bułeczki były ładniejsze i smaczniejsze, warto je polukrować.
Najlepiej pasują do porannej kawy!
Smacznego!