Baba Wielkanocna
Jest to gościnny przepis Mamy Oli na domową babę 🙂
Składniki
- 800g mąki tortowej
- 6 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 80g drożdży surowych
- szczypta soli
- pół kostki roztopionego masła
- pół litra mleka
- torebka cukru waniliowego
- łyżka tartej bułki
W jednej misce połowę mąki zalewamy wrzącym mlekiem, w drugiej rozrabiamy resztę mąki, drożdze, łyżkę cukru, szczyptę soli oraz szklankę zimnego mleka. Pozostawiamy ciasto z pierwszej miski do ostygnięcia, a z drugiej do wyrośnięcia. Gdy ciasto przestygnie, łączymy je z zaczynem drożdżowym, dodajemy resztę cukru, żółtka, cukier waniliowy oraz sklarowane, ale chłodne masło. Całość wyrabiamy ok 10 min. aż ciasto zacznie odchodzić od naczynia. Ciasto nie może być zbyt gęste, bo nasza babka nie będzie pulchna. Proporcje pozwolą nam upiec dwie spore babki. Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie przekładamy ciasto do formy nasmarowanej masłej i posypanej tartą bułkąi wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Temperaturę ustawiamy na 200 stopni i pieczemy od 40 do 60 min zależnie od tego czy zdecydowaliśmy się na jedną wielką babę, czy dwie mniejsze. Po upieczeniu zostawiamy na 10-15 min w piekarniku. Z formy babkę wyjmujemy po ostygnięciu i dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!