Gurmańskaja Pljeskavica
Gurmańskaja Pljeskavica to obok Cevapu i Cevapcicici jedna z najbardziej znanych i lubianych bałkańskich dań mięsnych. Występuje w wielu wersjach i podaje się ją na różne sposoby, ale praktycznie zawsze jest warta grzechu i spróbowania.
Składniki:
- 1 kg niezbyt chudej wołowiny (może być mielona)
- 2 papryczki chilli
- twardy lub podobny do fety ser kozi – z każdym jest dobra! Gdy nie mamy koziego, możemy zastąpić go wędzonym
- 2 średnie cebule
- odrobina oleju
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Wołowinę mielimy 2-3 razy – jeśli mamy mieloną, to mielimy jeszcze co najmniej raz. Przy okazji – dla niezorientowanych: gdy widzicie w sklepie piękną, czerwoną wołowinkę – to nie kupujcie jej – jest stara. Kupujcie ciemną, bordową.
Do wołowiny dodajemy żółtka, startą na drobnej tarce papryczkę chilli bez pestek i sól. Całość wyrabiamy do momentu aż mięso przestanie nam się kleić do rąk – lub jeszcze nieco dłużej. Tak przygotowaną masę odkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy cebulę na której podamy pljeskavice: cebule obieramy, bardzo drobno siekamy i mocno solimy. Po 10 min spłukujemy na sitku i zostawiamy do odcieknięcia. Będzie fantastyczna.
Mięso dzielimy na porcje i robimy z nich płaskie, duże kotlety o prostokątnym kształcie. Na środek kotleta kładziemy plastry sera który owijamy mięsem. Powinniśmy uzyskać coś na kształt dużego krokieta – a ser nie może wystawać.
Ruszt lub patelnię grillową smarujemy cieniutko olejem i mocno rozgrzewamy. Potem zmniejszamy ogień na mały i grillujemy nasze pljeskavice po ok 5-8 min z każdej strony. Podajemy na siekanej cebulce z bułką lepinją lub ryżem i kwaśną śmietaną.
Smacznego!