Gulasz warzywny z pieczarkami
Sycący i pyszny gulasz warzywny, który robi się dość krótko, a smakuje wybornie!
Składniki:
- 3 różnokolorowe papryki
- 2 ładne cukinie
- 2 średnie cebule
- 1 Łyżka oliwy
- 0.5 kg pieczarek
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 kiszone twarde ogórki
- szczypta: tymianku, suszonej bazylii, suszonego lubczyku
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Cebulę siekamy w dość grube piórka. Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Paprykę pozbawioną szypułek i gniazd z pestkami kroimy w 1 cm paski. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki a potem na 0.5 cm plasterki. Pieczarki kroimy na grubsze plasterki. Ogórka kiszonego kroimy na cienkie plasterki. Pomidory miksujemy z ziołami i solą. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę i czosnek, dodajemy paprykę i dusimy razem 10 min. Następnie gulasz zalewamy zmiksowanymi pomidorami, dodajemy pieczarki i cukinię, po czym dusimy kolejne 35 min. Na koniec dodajemy ogórka kiszonego, doprawiamy do smaku i gulasz gotowy.
Podajemy z kromką ciemnego pieczywa.
Smacznego!