Guacamole
Jakoś nie mogłem się przekonać do tego dipa. To, ile zachodu trzeba włożyć w przygotowanie, jakoś nigdy nie przekładało mi się na doznania smakowe. Aż do teraz! Teoretycznie, powinna być tu też cebula i tabasco, ale ja nie uważam tego za konieczność.
Składniki:
- 4 dojrzałe avocado – takie miękkie
- 2 papryczki chilli
- sok z 1/5 limonki
- łyżeczka skórki otartej z limonki
- ok. pół łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej kolendry
Avocado powinny być tak dojrzałe, aby dało się je obrać bez użycia noża. Obieramy je więc, dodajemy sok i skórkę z limonki, kolendrę, bardzo drobniutko posiekane papryczki (moje okazały się być pepperoni i dość ostre) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość blendujemy na gładką masę, dodając po mału soli, aż do uzyskania idealnego smaku. Jeśli Wasze papryczki nie będą szczególnie pikantne, to dodajcie tabasco do smaku.
Guacamole pasuje do dań kuchni meksykańskiej, sprawdza się jako imprezowy dip do nachosów.
Smacznego!