Grillowany ser Halloumi z Tzatziki
Składniki:
- 300g sera Halloumi
- 100g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 100g twarogu mielonego – lub podobnego serka
- pół zielonego ogórka
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Ogórka myjemy i ścierami na tarce z dużymi oczkami razem ze skórką, a następnie solimy i odstawiamy. Po ok 10 min odciskamy z soku. Do ogórka dodajemy śmietanę lub jogurt, twaróg, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na czas grillowania sera.
Ser Halloumi kroimy na ok 3/4 cm plastry i grillujemy na posmarowanym oliwą ruszcie po ok 2 min z każdej strony.
Ser posypujemy świeżo mielonym pieprzem i podajemy z Tzatziki posypanym szczypiorkiem