Grillowany ser Halloumi z Tzatziki

Składniki:

  • 300g sera Halloumi
  • 100g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 100g twarogu mielonego  – lub podobnego serka
  • pół zielonego ogórka
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Ogórka myjemy i ścierami na tarce z dużymi oczkami razem ze skórką, a następnie solimy i odstawiamy. Po ok 10 min odciskamy z soku. Do ogórka dodajemy śmietanę lub jogurt, twaróg, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na czas grillowania sera.

Ser Halloumi kroimy na ok 3/4 cm plastry i grillujemy na posmarowanym oliwą ruszcie po ok 2 min z każdej strony.

Ser posypujemy świeżo  mielonym pieprzem i podajemy z Tzatziki posypanym  szczypiorkiem