Grillowany rostbef ze szparagami i kozim serem
Jako że sezon grillowy w pełni, polecamy wołowinę ze szparagami.
Składniki:
- 2 steki z rostbefu, nierozbite
- pęczek szparagów
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
- świeżo mielony pieprz
- łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia, lubczyk, tymianek)
- sól
- garstka wiórków parmezanu
- łyżka koziego sera
Steki smarujemy oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz posypujemy suszonymi ziołami. Zawijamy i wkładamy na noc do lodówki. Jeśli nie mamy całej nocy, to steki solimy i umieszczamy w lodówce przynajmniej an godzinę. Steki wyjmujemy z lodówki przynajmniej na 30 min przed grillowaniem. Jeśli nie soliliśmy ich wcześniej, robimy to teraz. Steki grillujemy po 3 min z każdej strony na otwartym żarze, po czym przekładamy je na tackę i grillujemy od 5 do 15 minut w zależności od tego, jaki stan wysmażenia lubimy. Umyty i pozbawione zdrewniałych końcówek szparagi grillujemy 15 minut na tacce. Gotowe szparagi posypujemy wiórkami parmezanu. Na stek warto położyć kawałeczek zimnego masła. Kozi serek podajemy osobno.
Podajemy w towarzystwie schłodzonego różowego, wytrawnego wina.
Smacznego!
PS. Jeśli zamierzamy grillować w domu, to ze stekami postępujemy podobnie jak w tym przepisie, a szparagi blanszujemy w osolonej wrzącej wodzie przez około 2 minuty.