Grillowany rostbef ze szparagami i kozim serem

Jako że sezon grillowy w pełni, polecamy wołowinę ze szparagami.

Składniki:

  • 2 steki z rostbefu, nierozbite
  • pęczek szparagów
  • łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka suszonych ziół (oregano, bazylia, lubczyk, tymianek)
  • sól
  • garstka wiórków parmezanu
  • łyżka koziego sera

Steki smarujemy oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz posypujemy suszonymi ziołami. Zawijamy i wkładamy na noc do lodówki. Jeśli nie mamy całej nocy, to steki solimy i umieszczamy w lodówce przynajmniej an godzinę. Steki wyjmujemy z lodówki przynajmniej na 30 min przed grillowaniem. Jeśli nie soliliśmy ich wcześniej, robimy to teraz. Steki grillujemy po 3 min z każdej strony na otwartym żarze, po czym przekładamy je na tackę i grillujemy od 5 do 15 minut w zależności od tego, jaki stan wysmażenia lubimy. Umyty i pozbawione zdrewniałych końcówek szparagi grillujemy 15 minut na tacce. Gotowe szparagi posypujemy wiórkami parmezanu. Na stek warto położyć kawałeczek zimnego masła. Kozi serek podajemy osobno.

Podajemy w towarzystwie schłodzonego różowego, wytrawnego wina.

Smacznego!

PS. Jeśli zamierzamy grillować w domu, to ze stekami postępujemy podobnie jak w tym przepisie, a szparagi blanszujemy w osolonej wrzącej wodzie przez około 2 minuty.