Grillowane warzywka na zimno
Wspaniały dodatek do różnych potraw i dań.
Składniki:
- 2 spore bakłażany – lub więcej mniejszych
- 3-4 papryki w różnych kolorach
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki ziół do pizzy lub innej mieszanki (ja mieszałem zioła do pizzy z mieszkanką do nadziewanych pomidorów)
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
Oliwę, ocet i zioła miksujemy aby uzyskać marynatę.
Bakłażany kroimy po skosie w dlugie plastry, solimy i odstawiamy żeby puściły sok. papryki po umyciu pozbawiamy pestek i kroimy wzdłuż w 3-4 cm kawałki. Rozgrzewamy wodę w naczyniu do gotowania na parze. Plastry bakłażana wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i razem z kawałkami papryki parujemy przez 5-7 min. Sparowane warzywa grillujemy po 3 min z każdej strony. W dużym słoiku układamy warstwami następująco: bakłażany – smarujemy marynatą (przydatny jest pędzelek silikonowy) , paprykę – smarujemy marynatą i rzucamy kilka plasterków czosnku i kolejne warstwy, Gdy napełnimy słój, dajemy warzywom ostygnąć, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Idealne jako zakąska, lub uzupełnienie innych dań.