Golonka jak w Czeskiej Gospodzie
Odkąd udoskonaliliśmy przepis na golonkę – czyli naszą różę wśród golonek, osiedliśmy nieco na liściach laurowych 🙂 Wydawało nam się że w temacie golonki już nic więcej nie osiągniemy – aż do teraz!
Oto przed Wami nowy przepis, Golonka jak w Czeskiej Gospodzie, który wynosi golonkę na nowy poziom miękkości i smaku! I uwaga – jest on wiele łatwiejszy niż na różę 🙂
Składniki:
- Duża golonka
- 3-4 listki laurowe
- łyżka ziaren pieprzu
- łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- główka czosnku
- sól (80 g na 1 litr wody w zalewie)
- cukier (10 g na 1 litr wody w zalewie)
- 1 piwo 0.5 l wg uznania
Golonkę myjemy i nacinamy skórę w poprzek dookoła aż do warstwy tłuszczu. Ziarna przypraw i listki laurowe prażymy chwilę na suchej patelni, aż poczujemy zapach. Do wody (ma jej być tyle, aby zakryło golonkę) dodajemy cukier i sól w odpowiedniej proporcji oraz kumin. Mieszamy, dodajemy ziarna, listki i przekrojoną na pół główkę czosnku. Naczynie przykrywamy i umieszczamy w lodówce na 3 dni. Jeśli nasza golonka wystaje, to należy ją obrócić co 12 h.
Rozgrzewamy piekarnik do 130 stopni. Do naczynia żaroodpornego z przykryciem wlewamy piwo i umieszczamy golonkę. Pieczemy 4-5 h – koniecznie pod przykryciem.
Następnie zwiększamy temperaturę do 250 stopni i zdejmujemy przykrycie. Przypiekamy golonkę 15 min, co 5 min obracając aby się równomiernie przyprażyła na skórce.
Golonka powinna być tak miękka, że kostki wytrybujecie ręcznie bez użycia siły. Golonkę podajemy ze świeżym chlebem, musztardą, chrzanem lub sałatką ziemniaczaną oraz kuflem ulubionego piwa!
Smacznego!