Gęś pieczona z szarą renetą
Idealne listopadowe danie – gęś pieczona z szarą renetą. Przygotowanie jest proste, ale wymaga kilku dni oraz specjalnego naczynia – gęsiarki 🙂
Składniki:
- gęś ok 5 kg
- 4 duże szare renety
- 5 łyżek soli peklowej
- po łyżce: papryki słodkiej, pieprzu czarnego, mielonej kozieradki, czosnku w proszku
- po łyżeczce: chilli, szałwi, kuminu
- po dwie łyżki majeranku i tymianku
Gęś myjemy i umieszczamy w solance na 48 h – solanka to 5 łyżek soli peklowej na 5 l wody.Na 24h przed pieczeniem gęś nacieramy na zewnętrz i w środku mieszanką suszonych ziół.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jedno jabłko kroimy w ćwiartki i umieszczamy na dnie gęsiarki.Gęś faszerujemy kawałkami renet – powinno wejść ok 3 jabłka i zszywamy wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków.
Pieczemy z przykrywką 5 h – po godzinie na 1 kg mięsa. Co godzinę gąskę polewamy wytopionym tłuszczem. Podajemy z kopytkami, buraczkami lub modrą kapustą na ciepło oraz lampką białego wina. Gąska będzie rozpadać się, ale też rozpływać w ustach 🙂
Smacznego!