Frittata z szynką parmeńską, szparagami i mozzarellą
Frittata to idealna propozycja śniadaniowa, pozwalająca przy okazji na sprytne zagospodarowanie resztek z lodówki 🙂
Składniki:
- 4 jajka
- garść blanszowanych szparagów
- kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub innej)
- dwa spore plastry mozzarelli
- łyżeczka masła
- sól
- pieprz
Szparagi kroimy na 3-4 cm kawałki. Szynkę kroimy lub rwiemy na drobne kawałeczki. Mozzarellę kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy, ale nie za długo. Dodajemy sól i pieprz, a następnie pozostałe składniki. Na patelni rozgrzewamy masło, po czym wlewamy jajka z dodatkami i smażymy na małym ogniu, pod przykryciem 7-9 minut aż jajka się prawie zupełnie zetną. Podajemy prosto z patelni.
Oczywiście zamiast szparagów możecie użyć np. podsmażonych porów, czy też fasolki szparagowej, zamiast szynki może być kiełbaska chorizo, kabanoski lub frankfurterki. Wędzony łosoś też będzie pasował. Możecie też poeksperymentować z różnymi serami.
Smacznego!