Frittata z szynką parmeńską, szparagami i mozzarellą

Frittata to idealna propozycja śniadaniowa, pozwalająca przy okazji na sprytne zagospodarowanie resztek z lodówki 🙂

Składniki:

  • 4 jajka
  • garść blanszowanych szparagów
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub innej)
  • dwa spore plastry mozzarelli
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Szparagi kroimy na 3-4 cm kawałki. Szynkę kroimy lub rwiemy na drobne kawałeczki. Mozzarellę kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy, ale nie za długo. Dodajemy sól i pieprz, a następnie pozostałe składniki. Na patelni rozgrzewamy masło, po czym wlewamy jajka z dodatkami i smażymy na małym ogniu, pod przykryciem 7-9 minut aż jajka się prawie zupełnie zetną. Podajemy prosto z patelni.

Oczywiście zamiast szparagów możecie użyć np. podsmażonych porów, czy też fasolki szparagowej, zamiast szynki może być kiełbaska chorizo, kabanoski lub frankfurterki. Wędzony łosoś też będzie pasował. Możecie też poeksperymentować z różnymi serami.

Smacznego!