Francuskie ciastka z truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni! Z tej okazji warto upiec łatwe i szybkie, francuskie ciasta z truskawkami!
Składniki:
- rolka ciasta francuskiego – najlepiej kwadratowego
- 250 g truskawek
- łyżka mąki
- jajko
- cukier
Truskawki myjemy, siekamy dość drobno (ale nie na mus). Dodajemy cukier (ok 3 łyżki) i mąkę. Całość mieszamy dokładnie, ale delikatnie.
Ciasto rozwijamy, kroimy na 9 kwadratów. Na każdy kwadrat nakładamy łyżkę truskawek, po czym składamy na siebie 2 z rogów. Ciastka smarujemy roztrzepanym jajkiem i opuszamy cukrem.
Pieczemy 20 min (w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku). Ostatnie 5 min najlepiej z grillem, aby się ładnie zarumieniły.
Podajemy z mrożoną kawą i delektujemy się pysznym deserem 🙂
Smacznego!