Francuski krem cebulowy
Składniki:
- 5-6 dorodnych cebul
- ok. litr bulionu
- 100ml białego wina
- pół łyżeczki tymianku
- sok z 1/4 cytryny
- sól
- pieprz
- łyżka oliwy
- 1 listek laurowy
- 100g tartego parmezanu
- odrobina natki pietruszki
Cebulę kroimy dość grubo i smażymy w sporym rondelku na oliwie. Aby szybciej puściła sok, można ją nieco posolić. Gdy cebula będzie zeszklona i zacznie się rumienić, zalewamy ją bulionem, winem i dodajemy listek laurowy. Gotujemy ok 15-20 min w zależności od tego czy nasz bulion był chłodny, czy gorący. W połowie gotowania dodajemy tymianek. Gdy cebula jest już miękka, miksujemy blenderem zupę na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Do miseczki na dno sypiemy parmezan, zalewamy zupą i posypujemy odrobiną natki. Idealnie pasują tu grzanki lub groszek ptysiowy.