Francuski krem cebulowy

Składniki:

  • 5-6 dorodnych cebul
  • ok. litr bulionu
  • 100ml białego wina
  • pół łyżeczki tymianku
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy
  • 1 listek laurowy
  • 100g tartego parmezanu
  • odrobina natki pietruszki

Cebulę kroimy dość grubo i smażymy w sporym rondelku na oliwie. Aby szybciej puściła sok, można ją nieco posolić. Gdy cebula będzie zeszklona i zacznie się rumienić, zalewamy ją bulionem, winem i dodajemy listek laurowy. Gotujemy ok 15-20 min w zależności od tego czy nasz bulion był chłodny, czy gorący. W połowie gotowania dodajemy tymianek. Gdy cebula jest już miękka, miksujemy blenderem zupę na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Do miseczki na dno sypiemy parmezan, zalewamy zupą i posypujemy odrobiną natki. Idealnie pasują tu grzanki lub groszek ptysiowy.