Focaccia z patelni

Tak moi drodzy, Focaccia z patelni, którą każdy przygotuje łatwo i zrobi z niej pyszny użytek 🙂

Składniki:

  • 235 ml wody
  • 245 ml mleka
  • 8-10 g suchych drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 620 g mąki pszennej typu 00

oraz opcjonalnie, jako dodatek:

  • masło
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • sól gruboziarnista


Wodę, mleko, oliwę, drożdże sól i cukier umieszczamy w dzieży i lekko mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy do powstania miękkiego, elastycznego ciasta odchodzącego od ręki/haka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 60 min aby wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy kilka minut. Formujemy w kształt małego bochenka i przekrawamy wzdłuż, a następnie w poprzek na ok 6 – 8 kawałków (łącznie da to od 12 do 16 focaccinek). Każdy z kawałków wyrabiamy na kształt małej kulki i zostawiamy na oprószonej mąką stolnicy na 30 minut do kolejnego rośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Każdy z kawałków wałkujemy na dosyć gruby placuszek i kładziemy na gorącą patelnię. Wypiekamy z każdej strony po ok 1,5 -2 minuty (ja przekładam placek w momencie gdy zaczynają się na nim pojawiać duże bąble).
Rozpuszczamy masło. Łączymy z czosnkiem, drobno posiekaną natką pietruszki. Każdą z focaccii smarujemy obficie i posypujemy gruboziarnistą solą.
Focaccia z patelni może być też podawana jako dodatek do sałatek, zamiast bułki lub innego pieczywa śniadaniowego, możemy jej też użyć jako bułeczki do hamburgera lub cevapa.

Smacznego!