Focaccia pieczona w patelni
Chcesz zjeść focaccacie dziś, ciasto zrób wczoraj 🙂 A tak poważnie, to ciasto musi spędzić 12-24h w lodówce, dlatego proponujemy zakasać rękawy, aby jutro i/lub pojutrze rozkoszować się pysznym wypiekiem. Focaccia pieczona w patelni jest łatwa i pyszna, idealna do kanapek, jak również jako przekąska, z oliwą, do deski serów – zastosowań jest bez liku!
Składniki na 1 patelnię:
- 300 g mąki typu 00
- 100 ml wody
- 100 ml mleka
- 3 łyżki oliwy
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- gruba sól do posypania
- rozmaryn do posypania (opcjonalnie)
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy wodę, mleko, cukier i łyżkę oliwy i mieszamy (widelcem, lub mikserem na wolnych obrotach). Dodajemy sól i drożdże i wyrabiamy ok 10 min.
Szklany (lub plastikowy) pojemnik z pokrywką, smarujemy oliwą i umieszczamy w nim ciasto na 12-24h w lodówce. Upewnijcie się tylko że pojemnik jest duży, bo ciasto rośnie i potrafi sobie pojemnik otworzyć 🙂
Ciasto wyjmujemy z lodówki, kilka razy zawijamy raz z prawej, raz z lewej, po czym odstawiamy na 45 min. Następnie patelnię (zdecydowanie żeliwną) smarujemy w środku łyżką oliwy, umieszczamy w niej ciasto, rozciągamy palcami po całej powierzchni i zostawiamy na godzinę i 15 min.
Po godzinie włączamy piekarnik na tryb góra/dół i ustawiamy temperaturę 260 stopni. Ciasto smarujemy oliwą, posypujemy grubą solą i opcjonalnie rozmarynem, po czym umieszczamy w piekarniku na 12-18 min.
Focaccię po upieczeniu zdejmujemy z patelni i umieszczamy na kratce do wystudzenia, oraz smarujemy ją z wierzchu oliwą z patelni. I gotowe! Tak zrobiona focaccia jest mięciutka w środku i chrupiąca z zewnątrz, co sprawia że potrzebujemy niezwykle silnej woli, aby nie pochłonąć jej od razu w całości 🙂
Smacznego!